Mindfullness – Medveten närvaro

Vad är medveten närvaro för dig? Praktiserar du den, alltså att vara i nuet, att reducera stress och att få sinnesro?

Medveten närvaro eller mindfulness är ett begrepp som ursprungligen kommer från buddhismen, där medveten närvaro (pali: sati) är en del av den åttafaldiga vägen och odlas som en nyckelkomponent i meditation och sinnesnärvaro.

Från 1990-talet och framåt har begreppet lyfts fram i västerländsk psykoterapi och stresshantering.

Stresshantering är ett ämne som jag själv finner mycket intressant.
Jag kan ärligt säga, det var först när jag, tillsammans med min älskade Martin, åkte ut till ”landet” som jag förstod hur mycket telefon och övrig teknik stressar just mig.

”Landet” är en idyll i Bohuslän där jag just nu sitter och blickar ut över havet.

Jag har vid ett antal tillfällen kommit på mig själv att tänka ”Anna, det här är livet!”

Telefonen stängdes av och facebook applikationen på telefonen tog jag också bort. Lugn och ro, arbetsro!

Här kommer jag på så många idéer om hur jag vill arbeta och varför jag vill arbeta just så. Detta smultronställe i Bohuslän är också ett perfekt ställe att hålla kurser och workshops. Detta är något som jag nu har lagt till på min ”planeringslista”. Det bästa av allt är att jag inte känner någon som helst stress, endast lugn och glädje! Kan man känna annat i denna idyll?

Jag har också skrivit klart och planerat mina föreläsningar som nu ligger på: https://soulmind.se

Hur kan det vara så att det är först nu som jag fått ro att arbeta med just detta?

En annan föreläsning jag planerar är just ”strategier för att bli framgångsrik både privat och på jobbet”. Den är rolig att planera, eftersom den innehåller mycket humor och exempel från livet. En bra föreläsare ska, enligt mig, ha självdistans, humor och kunskap.

Hur får man in mer ”mindfullness” – medveten närvaro i vardagslivet?

Har du någonsin börjat äta en glasstrut, tagit ett slick eller två, och plötsligt upptäckt att du har en läskigt klibbig servett i handen? Eller kanske gått någonstans och kommit fram till ditt mål och inte ens märkt hur du har gått, eller vilka du mött på vägen?

Jag har många gånger gått förbi folk jag känner väl utan att se dem, inte förrän de hojtar till ”Anna, heeeeeeeeeeej!”

Med största sannolikhet har du gjort detta, det har de flesta! Dessa är vanliga exempel på ”mindlessness”, eller som vissa människor uttrycker det, ”gå på autopilot.”

Vi har alla inprogrammerade vanor – uppmärksamhet och ouppmärksamhet, vilket resulterar i att vi inte är närvarande i vårt eget liv. Konsekvenserna av denna ouppmärksamhet kan vara ganska kostsamt. De kan leda till att vi missar en del riktigt bra saker, och också att vi kanske ignorerar viktig information som faktiskt handlar om vårt liv, våra relationer, och även vår egen hälsa.

Våra reaktioner på saker i vårt liv som stressar oss kan till och med bli en vana ända till vår kropp säger ifrån. Kroppen säger ifrån både känslomässigt, fysiskt eller som en psykologisk dysfunktion. Det är först när man gör annorlunda, bryter mönster och stressar av som man kanske märker hur stressad man egentligen är, eller var.

Reaktioner kan inkludera att man spänner kroppen, upplever smärtsamma känslotillstånd, även panik och depression eller att man har mycket negativa interna dialoger med sig själv. Är detta något du känner igen så är det definitivt dags att börja öva dig i vara i nuet och reducera stressfaktorerna runt omkring dig.

Ett viktigt ”motgift” mot just stress är att bli medveten om din ”autopilot” – att öva mindfulness, att vara i nuet. Här i underbara Bohuslän är detta lätt som en plätt, eller är det det?

Jag kom på mig själv med att få dåligt samvete för att jag stängt av telefonen och fick då ändra min egen tankestruktur och beteende. Jag lade ner telefonen i väskan, sköt in den under sängen och gick ner till havet. Där kom jag på alla mina bra och fiffiga idéer till just ”Life Coaching”. Men det är en helt annan historia.

Så kan vi öva mindfulness och bli mer närvarande? Allt vi behöver göra är att vara uppmärksamma i nuet, och att tillåta oss själva att vara med vad som är här och nu. Att vila i medvetenheten om vad som är här och vad som är nu. Att uppmärksamma utan att försöka ändra något. Låta oss att bli mer helt och fullt medvetna om vad det är vi känner, och för att vara med i vad det faktiskt är vi upplever. Att vila i denna kvalitet av att vara, att vara medveten i varje ögonblick som vårt liv utvecklar sig. Detta ÄR livskvalité! Barn är mycket bättre på det än vi vuxna. Ja, hur lätt kan det va´…egentligen?

I den utsträckning vi kan öva på att ”vara i nuet” och bli mer närvarande och mer medvetna om vårt liv och i vårt liv, resulterar i att vi kommer att vara mer informerade, mer lyhörda och mindre drivna av vanor, ovanor, stressreaktioner och ouppmärksamhet.

Öva Mindfulness

Kom ihåg att du kan vara mer uppmärksam.

Hur skulle det vara att ägna mer noggrann uppmärksamhet till nuet och att tillåta dig själv att uppleva direkt vad som händer i just denna stund, i din egen kropp, hjärta och sinne?

Om vi börjar med det där som har med tekniken att göra: Till att börja med – bestäm dig för vad du tycker är viktigt. Vill du splittra din tid? Går dina e-brev eller kanske facebook före allt annat? Eller är det viktigare att öka uppmärksamheten på det du arbetar med för stunden?

· Öppna bara din e-post/facebook när du vet att du har tid att svara på breven eller skriva och svara på inlägg.

· Bestäm om det är några särskilda tider på dagen som lämpar sig bäst på att öppna e-mailen och andra sociala medier

· Pröva om du kan ha ditt e-postprogram avstängt när du ägnar dig åt annat vid datorn.

· När du känner impulsen att se om det kommit några nya mail eller inlägg – stanna upp – acceptera impulsen – för att därefter välja om du fortsätta med det du håller på med eller om du ska följa impulsen. Du kan nämligen välja.

Om du är modig kan du pröva att göra samma sak med mobiltelefonen och iaktta vilka känslor det väcker hos dig. Själv tog jag som sagt bort facebook applikationen från telefonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *