Boktips – HSP

Nedan följer ett axplock på facklitterära boktips:

DEN HÖGKÄNSLIGA FÖRÄLDERN / av Elaine N. Aron

Att vara en högkänslig förälder innebär en del unika utmaningar – men högkänslighet kan också vara en förälders mest värdefulla tillgång. I den här boken ger Elaine Aron ovärderlig vägledning till högkänsliga föräldrar baserat på omfattande forskning och egna erfarenheter.

Utgiven på Egia förlag, 13 nov 2020. Inbunden, 236 sidor. ISBN 9789198403886
Finns hos välsorterade bokhandlare och hos de flesta internetbokhandlare.


SENSITIVA BARN / av prinsessan Märtha Louise & Elisabeth Nordeng

Högkänsliga barn lägger märke till subtila nyanser och blir lätt överstimulerade av mycket intryck. En del av dem uppfattas som blyga fast de egentligen bara observerar i tystnad, förbereder sig eller hämtar ny kraft. ”Sensitiva barn” innehåller flera berättelser om högkänsliga barn och tonåringar, baserade på samtal med barnens föräldrar. Den innehåller också kloka råd från människor som arbetar med barn, samt med fackpersoner och forskare.
Utgiven av Egia förlag. Inbunden, 252 sidor. ISBN 9789198403848.
Finns hos de flesta internetbokhandlare och hos välsorterade bokhandlare.


DEN HÖGKÄNSLIGE MANNEN / av Tom Falkenstein

Psykoterapeuten Tom Falkenstein hävdar att vi idag mer än någonsin behöver känsliga män som kan visa vägen till en friare mansroll. Här sammanfattar han aktuell forskning om högkänslighet och ger praktiska råd och för hur män kan lära sig att acceptera sin högkänslighet och använda den som en resurs. Boken innehåller också intervjuer med högkänsliga män som lever ett bra liv och som har lärt sig att se fördelarna med sin högkänslighet (flera av männen är svenska). Förord av Elaine Aron.
Utgiven av Egia förlag. Inbunden, 262 sidor. ISBN 9789198403831.
Finns hos de flesta internetbokhandlare och hos välsorterade bokhandlare.


FÖDD SENSITIV: våra berättelser / av Prinsessan Märtha Louise & Elisabeth Nordeng

I den här boken delar prinsessan Märtha Louise av Norge och Elisabeth Nordeng med sig av sina personliga berättelser om livet som högkänslig. Genom möten med andra högkänsliga kvinnor och män, forskare och sakkunniga, ger författarna en ny bild av hur högkänsliga upplever världen och hur de kan hitta sin naturliga plats i den. Vi får följa författarna genom barndom, ungdom och vuxen ålder och ta del av deras glädje, sorger och öppenhjärtiga reflektioner. I slutet av boken finns övningar för en bättre vardag och ett rikare liv som högkänslig.
Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198403800 (inbunden, 281 sidor) 


DEN HÖGKÄNSLIGA MÄNNISKAN & KÄRLEKEN / av Elaine N. Aron

Faller du hårt och djupt när du blir kär? Är du trött på att bli kallad “för känslig” i din relation? Kämpar du för att känna respekt för din mindre känsliga partner? Eller har du gett upp kärleken helt och hållet, eftersom du fruktar att du inte klarar av att bli sårad? Detta är den fjärde boken på svenska av psykoterapeuten och forskaren som myntat begreppet “högkänslighet” eller “HSP – The Highly Sensitive Person”. Här tar hon för sig den högkänsliga partnerns speciella sårbarheter och styrkor i en kärleksrelation.

Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198053463 (inbunden, 349 sidor) 


DET HÖGKÄNSLIGA BARNET – Att växa och må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron 

Ett överstimulerat högkänsligt barn blir lätt distraherat och tenderar ofta att sätta sig i ett hörn och drömma eller tvärtom bli hyperaktivt. Dessa strategier som barnet väljer för att skydda sig mot överstimulering kan föra med sig en känsla av att vara annorlunda och fel. Men ett barn som lägger märke omgivningen så intensivt kan även utveckla en speciell förmåga att njuta av de små sakerna i livet. En bok full av värdefulla råd och tips om högkänsliga barn.

Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198053418 (inbunden, 378 sidor) 


DEN HÖGKÄNSLIGA MÄNNISKAN – Konsten att må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron 

Elaine N. Aron, amerikansk psykolog och forskare, är den som myntade begreppet högkänslighet. I boken hittar du bland annat: självbedömningstester som hjälper dig att identifiera de områden där du är högkänslig, tips på hur du i ett positivt ljus kan rama in dina erfarenheter från det förflutna och nå större självkänsla, insikter om hur högkänslighet påverkar både arbetsliv och personliga förhållanden, tips på hur du kan hantera överstimulering.

Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198403855 (danskt band)eller9789198053401 (inbunden), 


INTROVERT: den tysta revolutionen / av Linus Jonkman

I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Linus Jonkman tar med läsaren på en fascinerande resa genom den introverta världen. Han berättar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skilnaderna på och likheten mellan extroverta och introverta människor.
Utgiven av Bokförlaget Forum, ISBN: 9789137140483 (inbunden, 243 sidor)


HITTA NYA VÄGAR I KÄNSLORNAS LABYRINT / av Ilse Sand

Tårar av sorg? Eller tårar av lättnad, frustration, ilska eller trötthet? Känslor kan vara en riktig labyrint, och det är inte alltid vi förstår ens oss själva. Hitta nya vägar i känslornas labyrint är en guidebok för var och en som vill förstå sig själv och sina känslor och kanske andra människor och deras känslor bättre. Den vänder sig också till psykoterapeuter, psykologer och andra som arbetar med behandling.
Utgiven av Libris förlag, ISBN 9789173873123 (inbunden, 128 sidor) 

 


DRUNKNA INTE I DINA KÄNSLOR / av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

Författarna berättar om sina och andras erfarenheter och om vad forskarna säger om känslor och känslighet. Förhöjd känslighet är en fantastisk gåva både för en själv och för omvärlden, en gåva som också kan vara bökig att leva med. När omgivningen säger »du inbillar dig« och »du är överkänslig« kan det vara lätt att känna sig fel. Särskilt krångligt kan det bli om man både har en extra känslighet och är stark och utåtriktad. Sådana är den här bokens författare. StarkSköra kallar de det.
Utgiven av Libris förlag, ISBN: 9789173871525 (inbunden, 143 sidor)