Konfliktstrategier och anknytning

Första steget att identifiera dina egna konflikt-strategier och förändra dem, är att du lär dig att känna igen effektiva och ineffektiva strategier.
Ofta använder vi strategier som är nära förknippat med våra egna anknytningsmönster. Läs mer om anknytningsmönster här: ANKNYTNING

Läs exemplet nedan för att bättre förstå hur konflikt strategier kan vara en avspegling av ett anknytningsmönster:

  1. Martin bokade en singelkryssning till Finland innan han och Maria började dejta, vilket var för 6 månader sedan. Maria känner sig inte bekväm med att han åker utan henne och hon tycker inte heller om kryssningar.
    När hon tar upp detta med Martin så svarar han: ”Så, jag måste göra allt med dig nu? Du tycker ju ändå inte om kryssningar, så varför bryr du dig? Förresten så har jag redan betalat för kryssningen. Vad ska jag göra då, tycker du? Förlora 3000 kr?”

I detta fallet använder sig Martin av en rad taktiker som kommer från ett otryggt anknytningsmönster. Han generaliserar konflikten genom att attackera Maria (vad vill du att jag ska göra? Förlora 3000 kr?) och får henne att verka och känna sig ”klängig” och överdrivet kontrollerande (så, jag måste göra allt med dig nu?!)
Han lägger ingen fokus på det verkliga problemet, vilket är Marias oro för att Martin ska hålla sig trogen
Martin föredrar att inte hålla sig till ämnet och får det att handla om pengar och Marias ”klängighet” och överdrivna behov av kontroll.
Ett bättre tillvägagångssätt som Martin kunde ha använt sig av och som påvisar och skapar ett tryggt anknytningsmönster är om Martin hade lagt fokus på vad Maria egentligen oroade sig över. Marias oro är verklig och så länge Martin ignorerar det kommer problemet aldrig att bli löst.

Om Maria nu följer Martins linje och ber om ursäkt för att hon tagit upp det, och säger att det var fånigt gjort så går även hon in i ett otryggt anknytningsmönster. Hon kanske intalar sig att det faktiskt är sant att han bokade resan innan de träffades och hon vill ju inte vara orsaken till att han förlorar sina pengar eller att han ska tro att hon har kontrollbehov eller inte litar på honom.
Hon börjar må dåligt över att hon ställer krav, har ett kontrollbehov, är krävande och osjälvständig.

Maria borde istället fortsätt att prata om sin oro och att det för henne inte är okej att åka på en singelkryssning 6 månader efter att de blivit ett par. Hur orolig hon känner sig för kryssningen Martin ska göra och hur detta faktiskt kan påverka deras framtid tillsammans. Då behåller hon både sin sanning och fortsätter att vara trygg i den hon är och kan skapa en hälsosam och trygg relation.
Men det hon gör i detta fallet är att be om ursäkt. Hon gör det för att hon blir orolig för att deras relation ska ta slut annars och för att hon sade sin sanning och vad hon behöver i en relation. Vad som inte är okej för henne i ett förhållande. Så, hon backar istället för att slippa bli övergiven.
Genom att be om ursäkt och backa, så blir det outtalade osynliga regler i relationen: nämligen de att hennes känslor och det som är viktigt för henne, inte är viktiga..
Om Martin fortsätter att förminska henne och inte ta hennes känslor på allvar, behöver Maria fråga sig om hon verkligen vill ha en relation med en person som agerar på det sättet.

Det här är bara ett exempel på hur anknytningsmönster påverkar våra relationer i vuxen ålder och hur detta par skulle kunna göra istället för att komma närmare en trygghet i sin relation och också förändra sitt eget anknytningsmönster!

Är du nyfiken på anknytningmönster håller SoulMind föreläsningar i ämnet! Kika under ”föreläsningar” på hemsidan.