Under mina år som lärare och coach har jag kommit i kontakt med många högkänsliga barn. Flera av dessa har fått olika diagnoser som ADD, ADHD och autism.
Jag menar att man ska vara mycket försiktigt med att sätta diagnoser eller ”sätta etikett” på våra barn och ungdomar.
När jag arbetar med dessa barn och ungdomar jobbar vi med känslor, sätta gränser samt självkänsla och självbild. det finns alltid ”en känsla bakom känslan. Jag upplever också att dessa barn och ungdomar är väldigt skickliga att beskriva sina känslor i metaforer.
Dessvärre har vår kultur i viss mån missförstått det här karaktärsdraget, vilket gör att många psykologer, lärare och föräldrar misstolkar högkänsliga barn och ser dem som blyga, tillbakadragna, rädda, kinkiga,”över”känsliga eller utagerande och ”jobbiga”.
Men om det gick att se in i ett känsligt barns huvud skulle man få en helhetsbild av allt som pågår där inne: kreativitet, intuition, stor visdom och inlevelseförmåga!
Om högkänsliga barn ska kunna blomstra måste de få växa upp i en förstående miljö, en miljö som identifierar och bejakar deras känslighet. Under sådana förhållanden blir de ofta särdeles harmoniska och starka människor som vuxna. Högkänsliga barn som däremot inte behandlas på rätt sätt under sin uppväxttid löper större risk att som vuxna få problem och bli depressiva, ängsliga eller tillbakadragna.
Ett barn beskrev det som att hennes ångest känns som ”yoghurt i kroppen” och en tonåring som att känslorna kändes som ”svängdörrar”. Känslorna kom och gick lika snabbt och hur hanterar man det?
Dessa barn & ungdomar känner sig ofta malplacerade i det samhället vi lever i och behöver oftast helt enkelt någon att tala med som kan förstå dem att förstå sig själva och hjälpa dem vidare.
De har ofta en väldig intuitiv förmåga och känner in och känner av sin omgivning på ett sådant sätt att det blir utmattande.
15-20 % av alla barn och ungdomar är högkänsliga – lika många pojkar som flickor. Högkänsliga barn är barn som föds med ett nervsystem som snappar upp allt och reagerar starkt på yttre intryck. De märker genast minsta förändring, vill helst fundera noga innan de agerar och är i regel samvetsgranna. De blir också lätt överväldigade av höga stimulansnivåer, plötsliga förändringar och upprörda människor.
Eftersom barn är en blandning av flera temperamentsdrag kan vissa högkänsliga barn vara ganska svåra – aktiva, känslomässigt intensiva, krävande och ihärdiga – medan andra är lugna, inåtvända och nästan för lätthanterliga, utom när de förväntas ansluta sig till en grupp med barn som de inte känner.
Oavsett om högkänsliga barn är rättframma eller tillbakadragna och följsamma, är de extra känsliga inför sin emotionella och fysiska miljö.
Som högkänslig tar man in ca 60 gånger mer av sin omgivning än vad andra gör. Många känner sig ständigt missförstådda och därav kan resultatet bli att de blir antingen utagerande eller introverta. Den introverta sidan kan misstolkas som blyghet.
Frustration, humörsvängningar och frågor om meningen med livet redan i tidig ålder är inte ovanligt.Att växa upp som ett känsligt barn är tufft och som förälder eller annan vuxen i ett högkänsligt barns närhet är det lätt att känna maktlöshet.
Rastlöshet, humörssvängningar
Det är lätt att det blir ett virrvarr av känslor och intryck och det leder till att hjärnan blir ”överhettad” och överstimulerad.
Man kan då lätt bli trött och behöva vila. När hjärnan blir överstimulerad kan det leda till humörsvängningar, destruktivt beteende, trötthet, rastlöshet osv. Det är då viktigt att man som vuxen kan läsa av dessa signaler hos barnet och inte tvinga iväg dem på till exempel kalas eller andra aktiviteter. Barnen själva har svårt att tolka sina egna signaler eller känslor och behöver hjälp med detta.
De kan lätt upplevas som dramatiska men det är för att de känner alla känslor så mycket mer intensivt än vad andra gör. Ilska, glädje, sorg och kärlek. Vad det än är för känsla så känner dessa barn dessa känslor så mycket mer intensivt än andra och det kan därför ofta bli känsloutbrott som ofta drar med sig omgivningen. Alla känslor blir dubbelt så starka och det kan vara svårt för barnen att själva förstå vad det är som händer inom dem. Det är högt eller lågt och det verkar sällan finnas något mellanting.
Kroppskänslighet och intuition
Ofta är dessa barn känsliga för ljud och ljus men även för kläder. Dessa barn vill ofta endast bära mjuka kläder och har ofta svårt för hårda material såsom jeans tex. Det kan också vara frustrerande som vuxen när barnet vill prova 10 par skor innan de hittar några som ”känns bra”.
Jag föreläser även om barn och högkänslighet och du kan boka mig till din arbetsplats. Läs mer här: