FÖRELÄSNINGAR
Fyra föreläsningar som jag erbjuder idag:
Bjud in mig till din arbetsplats eller förening för att hålla en föreläsning eller workshop. Kontakta mig för offert.
Högkänslighet – en introduktion
Tid: 1-1,5h
Målgrupp: Privatpersoner, Föreningar, företag, kommuner
Föreläsare: Anna Candela, Cert.Coach & Beteendevetare
Högkänslighet är ett personlighetsdrag som ca 20% av den globala befolkningen föds med.
Högkänsliga personer bearbetar information och intryck på ett djupare sätt.
Högkänsliga personer har en förmåga att uppfatta subtila detaljer, känna djup empati för andra och tänka utanför boxen kring komplexa frågor.
Detta gör dem ofta till kreativa och visionära personer som kan bidra med innovativa lösningar samt komma med nya perspektiv.
Men högkänslighet det kan också innebära utmaningar, som ökad stresskänslighet, tendens till överstimulering och behov av att bearbeta intryck och känslor längre än andra.
Därför är det viktigt för en högkänslig person att få tid och utrymme för paus och reflektion.
Genom att lära oss mer om varför människor reagerar och bearbetar intryck på olika sätt, kan vi också skapa mer harmoniska relationer, minska stress och öka både motivation och engagemang, både privat och på arbetsplatsen.
Föreläsningen syftar till att öka medvetenheten om högkänslighetens fördelar och utmaningar.
Den ger också enkla tips och verktyg för att hantera vardagen,.
Anna Candela har en unik spetskompetens inom högkänslighet och existentiell hälsa.
Hon har coachat, föreläst och utbildat privatpersoner, ledare och entreprenörer sedan 2010.
Läs mer om högkänslighet här: Om högkänslighet
RECENSIONER:
”Vi hittade Anna av en slump via google för att vi ville ha en utbildning för personalen om HSP. (högkänslighet).
En mycket insiktsfull föreläsning med mycket skratt och Jaha-feeling.
Högt till tak och lätt att följa i vad som var för mig nya begrepp.
Föreläsningen har gjort det lättare för mig att förstå min personal och mig själv och få tankeställare om hur vi kan förbättra kommunikation både internt och externt.
Helt klart en föreläsare vi kommer boka in igen.
Mycket prisvärd och man fick med sig en bra känsla i magen hela dagen !”
Christina Molin, VD
Djurfarmacia Sverige AB
”Partille Hälsodisk har två gånger på kort tid under hösten 2019 samt våren 2020, arrangerat föreläsningar om högkänslighet med Anna Candela. Vid båda tillfällena gjorde denna coach och samtalsterapeut succé.
Det Anna inte vet om HSP-begreppet är inte värt att veta.
Med sin varma och generösa personlighet har hon också förmågan att peppa och inspirera sin publik på ett sätt som gör att åhörarna lämnar lokalen både klokare och med ett leende på läpparna.
PS: anledningen till att vi bad henne återkomma och föreläsa så snart igen var att det blev mer än fullsatt vid första tillfället. Till saken hör att vid andra tillfället kom det ännu mer folk. DS.”
Olof Mellgren
Administratör Hälsodisken
Kultur- och fritidsförvaltningen
Partille kommun
”Din föreläsning om högkänslighet var en stor vändpunkt för mig!
Kan inte förstå att det tog mig 48 år att inse att jag är HSP!
Kan checka av hur många HSP-saker som helst från listorna och förstår nu mig själv lite bättre.
Framförallt har jag mer självmedkänsla, de gånger jag inte klarar av att leva upp till sådant jag skulle vilja. Stort tack för det! ”
Camilla Davidsson,
Författare till böckerna ”Under vintergatans alla stjärnor & ”Liten tvåa med potential”
Högkänslighet och anknytning
Tid: 1,5h
På vilket sätt påverkar anknytningsstilen till de du vuxit upp med när det gäller dig och din högkänslighet? 15-20 % av befolkningen föds med ett annorlunda nervsystem. Som högkänslig tar man via sina sinnen in mer av omvärlden då hjärnan filtrerar intryck lite annorlunda.
Vad visar forskningen?
Växer du som högkänslig upp med en ambivalent anknytning, så visar sig din högkänslighet mer i vuxen ålder. Särskilt då i relationer med andra människor. I den här föreläsningen läggs fokus på HSP (Highly Sensitive Person/Högkänslighet) och anknytning, samt dess teorier.
Vad betyder anknytning?
Anknytning betyder hur du knyter an känslomässigt och socialt till andra människor. Det är viktigt att förstå sitt anknytningsmönster för att kunna bryta ett negativt sådant.
Hurra för det!"
Högkänsliga barn – en introduktion
Målgrupp: Föräldrar, Skola/Förskola/Socialtjänst/Familjehem, samhällsinrättningar för barn och unga, föräldraföreningar m.fl
Tid: 1,5h
Alla pratar om självkänsla idag, men vad är egentligen ett känslomässigt lärande?
Jag har arbetat med barn och ungdomar i över 25 år både på förskola, skola och som coach och terapeut.
Den här föreläsningen passar föräldrar och alla som arbetar och kommer i kontakt med barn och ungdomar.
Som utbildad pedagog och certifierad. coach har jag genom åren stött på många högkänsliga barn och ungdomar.
Jag driver företaget SoulMind där jag coachar och vägleder barn, ungdomar och föräldrar.
Verktyg för särskilt sensitiva barn
I denna föreläsning kommer du få ta del av exempel från mitt eget arbete och också få med dig verktyg och tips för att lättare kunna stötta och kommunicera med särskilt sensitiva barn. 15-20 % av alla människor är högkänsliga, så kallat ”Highly Sensitive Person” – lika många pojkar som flickor. De är ofta de barnen i förskolan och skolan som märks minst – eller faktiskt mest. Många pedagoger och också föräldrar vet inte alls hur de ska hantera eller hjälpa ett barn som är högkänsligt.
Hur fungerar högkänsliga barn?
Högkänsliga barn är barn som föds med ett nervsystem som snappar upp allt och reagerar starkt på yttre intryck.
De märker genast minsta förändring.
De vill helst fundera noga innan de agerar och är i regel samvetsgranna. De blir också lätt överväldigade av höga stimulansnivåer, plötsliga förändringar och upprörda människor. Eftersom barn är en blandning av flera temperamentsdrag kan vissa högkänsliga barn vara ganska svåra – aktiva, känslomässigt intensiva, krävande och ihärdiga. Andra är lugna, inåtvända och nästan för lätthanterliga. Detta kan skifta när de förväntas ansluta sig till en grupp med barn som de inte känner. Oavsett om högkänsliga barn är rättframma och kinkiga eller tillbakadragna och följsamma, är de extra känsliga inför sin emotionella och fysiska miljö.
Vad visar forskningen?
Eftersom ett högkänsligt barn beter sig annorlunda än majoriteten, blir de vuxna ofta oroliga och tror att det är något fel. Särskilt känsliga barn som växer upp under trygga förhållanden med förstående vuxna, tenderar att må bättre än genomsnittet såväl fysiskt som psykiskt.
- Hur kan man som vuxen ge näring åt barnens självkänsla?
- Hur bidrar vi till att barnen får möjlighet att utvecklas utifrån sina individuella behov, förutsättningar, talanger och förmågor, oavsett vilka dessa är?
- Hur gör vi det möjligt för våra barn att behålla och utveckla sitt fria, kreativa tänkande?
- Hur gör vi det möjligt för våra barn utvecklas till trygga, självmedvetna individer med insikt om såväl sitt eget som andras värde?
- Lär dig skilja på beteende och identitet
- Få exempel ur livet och konkreta tips
Röster från deltagare:
” Mycket givande har ni möjlighet gå på den Föreläsningen. Stort Tack Till Anna Candela!”
Lena, familjeterapeut
” En verkligt givande föreläsning, både som förälder och pedagog!”
Emma, förskollärare
” Tack Anna! Nu förstår jag varför jag reagerade som jag gjorde när jag var barn och varför mina barn reagerar som de gör”
Mamma till 7 åring samt 11 åring
“Annas föreläsning var både lärorik och rolig! Jag fick många aha-upplevelser!”
Maria Peterson, förskollärare
“Det var mycket jag inte tänkt på att jag nog gör som jag kommer att göra annorlunda nu! Tack!”
Gunnel Kvist
“Mycket tankvärt för oss alla att smälta. Mycket tankar väcks. Alla var mycket belåtna med din föreläsning och ditt spontana skratt smittade av sig”
Silverdansens skola, Norrköping
”Empatifällan" - Om Högkänslighet och emotionell utmattning
Tid: 1,5h
Att känna igen och dela andras känslomässiga tillstånd är en komplex och inre erfarenhet.
Det kräver bland annat självmedvetenhet, förmågan att skilja mellan dina egna känslor och andras, förmågan att se saker ur den andres perspektiv och förmågan att identifiera olika känslor, både hos sig själv och andra.
Högkänsliga människor och Empater kan till och med förlora förmågan att känna vad som är dina egna behov och känslor och vad som är andras behov och känslor.
Man kan ha svårt att fatta beslut i eget intresse och upplever därmed fysisk och psykisk utmattning utan att förstå varför.
Det kan kännas som att man har en ”känslomässig och mental baksmälla”.
När man börjar sätta gränser eller ”backa” kan tankarna och känslorna slå tillbaka och man upplever det som att man gör något som är fel.
Får man då som Högkänslig höra att man är ”för känslig”, att man ”inbillar sig” eller det värsta av allt, att man är egoistisk, när man börjar ifrågasätta och sätta gränser kan det bli riktigt tokigt.
Det kan leda till att den Högkänsliga personen försöker vara ännu mer följsam eftersom man inte vill upplevas som besvärlig eller "överkänslig".
Det kan gå så långt att den som har en högre känslighet börjar leta fel hos sig själv.
Högkänsliga människor och empater har faktiskt förmågan att på ett undermedvetet plan känna vad som fattas i andra människor och vill därför ”lappa och laga” och överkompenserar därför för till exempel bristen på empati hos den andre.
Det är också därför som Högkänsliga människor ofta dras till personer som har större känslomässiga svårigheter, som till exempel personer med narcissistiska drag.
Hur går den ekvationen ihop?
Samtidigt som den högkänsliga hjärnan finns för att stammen ska överleva och hjärnan ger respons på faror, så är det samtidigt ofta svårt för Högkänsliga människor att känna var den egna energin tar slut och den andres energi börjar.
Vad kan man som högkänslig göra för att faktiskt spara sin empati och slippa den känslomässiga baksmällan?