HSS – impulskontroll

sensationssökare

Hos högkänsliga människor finns det också en liten del av befolkningen som är så kallat HSS – Högkänslig sensationsökare, eller High Sensation Seeker.

Egentligen kan man tycka att det här kanske borde heta HSSS, High Sensitive Sensation Seeker. Men då skulle det bli en för lång förkortning.  Du kan läsa mer om HSS HÄR.

Det jag skulle vilja diskutera i den här artikeln är HSS och impulskontroll. J
Jag är själv en High Sensation Seeker där stundom min högkänsliga sida tar över och stundom min sensationssökande sida.

Jag har tyckt mig märka att högkänsliga människor som dessutom är HSS har ännu lite svårare att styra sin impulskontroll. Det vill säga att när du är trött och överstimulerad/stressad i hjärnan så gör du saker lite överilat, utan att just då tänka på konsekvenserna av din handling. Det är som att du ”slutat tänka” och bara agerar på ren impuls.

Du vet att du inte ska skälla ut biträdet i affären bara för att denne råkar vara lite långsam med att slå in varorna och du har ju faktiskt bråttom. Du vet också rent logiskt att du inte ska trycka på den där spännande knappen på bussen som aldrig sett tidigare.
En annan sak du egentligen vet är att du borde andas och ta en paus innan du skriver ett argt sms till vännen du tycker svikit, eller åtminstone ta en paus och andas innan du skickar iväg det, men du kan helt enkelt inte låta bli.

Konsekvenserna kan bli tuffa. I alla fall för dig som utfört dessa handlingar. Du förstår inte dig själv. Hur tänkte du egentligen? Det dåliga samvetet kommer smygandes och vissa av dessa ”dåliga samvetet dagarna” vill du helst bara dra täcket över huvudet och gömma dig.

Om du har skickat iväg ett sådant sms som jag beskrev ovan, är det lätt hänt att du en stund senare skickar ett nytt sms som ska ”släta över” det första meddelandet. Får du då inget svar från motparten kan det bli en rad meddelanden från din sida som slutar med en lång förklaringssalva i textform.

Konsekvensen kan också bli att du undviker att gå till den där affären igen där du skällde ut biträdet eftersom du skäms.

Många högkänsliga människor kan ha problem med impulskontrollen, men jag tycker mig märka detta drag kraftigare hos människor som dessutom är både högkänsliga och sensationssökare. Jag undrar om just dessa personer kanske också har lättare att hamna i drama när det gäller relationer. I alla fall vid stress och överstimulering i hjärnan eftersom den negativa impulskontrollen verkar vara kraftigare här.

Då det inte är skrivet och forskat så mycket på just HSS är detta ännu så länga endast en teori från min egen sida. Men det skulle vara intressant om du som ser dig själv som HSS kan känna igen dig i detta? Du kanske har egna exempel på hur du går på impuls på ett mindre bra sätt?

Som HSS kan det vara svårt att veta när man ska trycka på gasen och när man behöver bromsa.

Något du kan göra för att få bättre balans:

 1. Ta en paus INNAN du behöver en paus. Både hemma och på jobbet/skolan.
 2. När du är osäker på om det du känner att du vill göra verkligen är bra för dig, blunda och ta några djupa andetag. Känns det fortfarande som en bra sak att göra när du öppnar dina ögon igen?
 3. När du har starka känslor som kanske inte är helt positiva och glada känslor när du ska skicka iväg ett sms eller mail, så skriv det, men skicka det inte förrän dagen efter. Känns det fortfarande rätt att skicka då?
 4. Gör aldrig saker som är nya för dig och som kan vara avgörande när du är trött eller stressad. Kan du säga nej då, så säg nej.
 5. Börja med muskulär avslappning, mindfulness eller meditation. En start för detta kan vara att ta några minuter varje dag där du fokuserar på din andning.
 6. Dokumentera när du känner att din negativa impulskontroll tar över. När sker det? Hur har din dag varit eller börjat när detta händer? 
 7. Skriv en sömndagbok. Kan det vara så att det blir svårare att ha en känslomässig balans när du inte sovit bra eller somnat sent?

Boka en privat session för coachning.
Klicka på knappen nedan för att komma till bokningssystemet:

Boka tid

6 tankar om “HSS – impulskontroll

 1. Leif Grytenius säger:

  Hej Anna!

  Va kul att du också skriver om högkänslighet 🙂

  Första tipset faller jag pladask för ”Ta en paus INNAN du behöver en paus.”

  Varmt tack för att du sprider kunskap ♥

  Ha de bäst
  Leif Grytenius

 2. Yvonne säger:

  Känner så otroligt väl igen mej!!
  Särskilt i det där överilade beslutsfattandet, såsom i ex. med mail och all ångest det innebär efteråt med självrannsakan och självförakt .
  Finns det ngt bra skrivet om detta? Har läst Elaine arons bok men saknar mer info om högkänsliga som är extroverta och spontana men också impulsivs och som mkt ofta har gråten o halsen…
  Tacksam gör svar/Yvonne

 3. Jonna säger:

  Hahahaha – det där med smset har jag varit med om ett par gånger för mycket… åh va härligt det är när någon sätter ord på de konstigheter jag har för mig ☺️ Tack!

 4. Susanne säger:

  Åh, det här stämmer så perfekt in på mig! Speciellt tydligt är det i min kärleksrelation. Jag har en tendens att alltid förstora upp allt kvällstid, och jag kan inte släppa det…säger saker som jag på morgonen sen inte kan förstå att jag sagt, när jag ser mer ”nyktert” på det (när jag inte är ”full i hjärnan” efter en full dag.

 5. Amber säger:

  Hej! Jag tror att din teori kan stämma. Du beskriver min mamma, som jag misstänker är HSS. Det mesta om HSP stämmer in på henne, och hon är definitivt sensationssökande. Hon har dessutom extremt dålig impulskontroll, kanske just när hon inte haft tid till återhämtning och egentid. Har dock alltid tänkt att det berott på ett kontrollbehov, pga av en mycket otrygg uppväxtmiljö. Liksom, att hon gör impulsiva saker för att känna kontroll. Många gånger har hon ångrat sig efteråt, om hon gått över gränsen i olika situationer, men ibland har hon inte ångrat sig.
  Hursomhelst, intressanta tankar!:)

 6. Caroline säger:

  Grymt¡
  Spot on¡
  Varför inte också tillägga hur nyfiken man är¿ Skulle säga att jag nog är 20 år äldre i erfarenheter än mina jämngamla.
  Lägg även till dopamin sökare, gillar extrem sporter, fart och fläkt. Dock med HSP är att man ändå är eftertänksam på riskabla eller farliga saker.
  Finns det ingen under 1177 som har kunskap om detta, som Terapeft¿
  Mvh Caroline

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *