Att hålla ångan uppe kan vara ett hårt jobb!

När jag, tillsammans med min kollega och samarbetspartner Ann-Charlotte Nilsson, är ute på arbetsförmedlingarna i Göteborg kan jag bokstavligt talat känna hur energierna i rummet sviktar. Det är ett hårt jobb att vara arbetslös idag! Man kan höra trötta suckar och det är ofta mycket folk och långa väntetider.

Via arbetsförmedlingen har vi nu en upphandling där vi ska fungera som externa jobbcoacher för de arbetssökande. Jag ser här min chans och möjlighet att väcka ett litet hopp, se ljuset tändas i någons ögon och kanske kan jag också inspirera och motivera.

Jag trodde aldrig, inte ens i min vildaste fantasi, att det kunde vara så roligt och inspirerande att gå runt och prata med arbetslösa personer. Redan på arbetsförmedlingen, som ju faktiskt är första mötet, får jag följa med, om så en mycket kort stund, på livsresor utan dess like. Jag får privilegiet att träffa människor i alla åldrar från världens alla hörn.

I dessa små korta möten blir det väldigt påtagligt hur viktigt det är att bli sedd och lyssnad på. När de arbetslösa förstår att vi faktiskt är där för deras skull pratar och berättar de mer än gärna om sin livssituation, vad de har för drömmar och mål. Jag har både fått helt spontana kramar, leenden och fått träffa många kloka människor. Det är som sagt ett privilegium att få hjälpa till här.

När man blir arbetslös är det många som upplever att en del av sin identitet går förlorad. Självkänslan och självbilden kan svikta. Det kan givetvis även hända i andra situationer i livet, och detta kommer jag att återkomma till vid ett senare tillfälle. Jag har vid flera tillfällen hört ”jag bara väntar på, när jag är ute bland folk, att de ska fråga: vad arbetar du med då?”

Att känna skam eller skuldkänslor är vanligt för en jobbsökare. Den bästa strategin är att bli en aktiv jobbsökare och se hela situationen som en möjlighet till en ny start. Då hinner du inte gå och fundera så mycket på hur du känner dig. Du skulle kunna säga ”jag är mellan två jobb just nu”, om du nu tycker att det är jobbigt vill säga.


Hur håller man motivationen uppe när framtidstron sviktar?

När det gäller motivation vill jag börja med att dela med mig av något jag läste:

”– Att känna attraktion till det man sysslar med är otroligt viktigt för att må bra i själen,” säger Said Belhaj, som är Sveriges enda professionella klättrare.

Han påpekar vikten av att känna någon slags attraktion till det man håller på med. Oavsett om det handlar om jobb, fiske, schack eller fotboll. Utan glädje tröttnar man lätt.

Det Said säger gäller ju även i relationer och livet i största allmänhet.

När man är arbetslös är det lätt att tappa både motivation och inspiration. Jag brukar då fråga mina klienter ”vem är du?” som ett första steg att hitta tillbaka till identitet, självbild och tillit. Frågan är inte helt enkel, men väl värd att fundera över

Alla behöver något att sträva mot, det är själva drivkraften bakom motivation. Därför är målsättning och motivation ofta sammankopplade. Om du inte vet varför du jobbar så hårt vet du ju inte heller vad du vill uppnå, och vet du inte vad du vill uppnå så är det troligt att du inte kommer uppnå någonting alls. Ingen mår bra av att misslyckas, och har man inget mål vet man ju heller inte när man lyckats. För övrigt tycker jag att ordet ”misslyckas” är ganska konstigt. Miss – lyckas.

*Sätt upp mål och delmål. Den mycket skickliga coachen och författaren Eva Hyllstam använder ”nå ditt ÄNTLIGEN” istället för mål, vilket jag egentligen tycker bättre om. De flesta vet hur det är att känna ”ahhhh äntligen” och kan lättare identifiera sig med detta än målbilder.

*Ha en klar strategi för hur du ska nå ditt mål, eller ”ditt äntligen”

*Även i stunder i livet där det inte är helt lätt är det viktigt att göra sådant man gillar och omge sig av personer man tycker om.

*Håll fokus! Inget är omöjligt.

En annan klok person, David Lega, berättade under en föreläsning att en av de knasigaste frågorna han brukar få av journalister är ”är det inte jobbigt med alla höga trottoarkanter när du är ute och reser i världen”? David Legas kommentar på detta var ”jag letar väl inte efter de höga trottoarkanterna, utan de låga som jag kan komma över”. Så, leta inte efter de höga trottoarkanterna, utan de som du faktiskt kan komma över och sätt rimliga mål och ”äntligen”

Behöver du eller någon du känner jobbcoachning så är detta helt kostnadsfritt om du är arbetssökande och inskriven på arbetsförmedlingen i Göteborg. Kontakta mig gärna för mer information: kontakt@soulmind.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *