Inför avslappning, mindfullness & mental träning i skolor & förskolor!

På nyheterna i går tog de äntligen upp att stress kan leda till huvudvärk. Något de flesta idag vet.

Det som de nu dock talade om var att var fjärde skolelev har huvudvärk minst en gång i veckan och att migrän blir allt vanligare bland skolungdomar. Tonårstjejer är hårdast drabbade, enligt professor Bo Larsson, verksam vid Stockholms universitet.

Det som slog mig var att jag just denna dag hade diskuterat ämnet med en vän. Hur kommer det sig att skolor inte arbetar mer med att förebygga och hjälpa elever med prestationsångest, stress och självskadebeteende?

Själv arbetar jag mycket med tonåringar som har prestationsångest och självskadebeteende. Jag tycker mig märka en klar ökning från tiden då jag själv arbetade som lärare och pedagog.

Det vanligaste problemet som kommer fram i mitt arbetet med ungdomar är den höga prestationsångesten. Denna ångest leder till stress som leder till olika fysiologiska och psykologiska problem som just huvudvärk, sömnrubbningar, ätstörningar mm

Professor Bo Larsson berättar att det finns hjälp att få för just spänningshuvudvärk och det är avslappningsövningar.

Materialet finns dokumenterat och tillgängligt men dessvärre har merparten av skolor och förskolor inte brytt sig om detta, säger Professor Larsson vidare i intervjun.

Min fråga är: finns informationen verkligen tillgänglig för skolorna, är det brist på utbildning eller är det bristande intresse?

Jag märker själv hur mindfullness och avslappning hjälper människor i alla åldrar som lider av en hög stressnivå. Det gäller givetvis också att lyssna, lyssna och åter lyssna, och då menar jag lyssna aktivt utan att döma eller kritisera.

Barn och ungdomar behöver också bli lyssnade på, tagna på allvar och bli mötta i sin känsla.

En annan sak som borde införas i skolundervisningen är hur man kan arbeta med sin egen självbild, självkänsla, självtillit och kommunikation för att förebygga just prestationsångest och mobbning och därmed också prestera bättre och på ett hälsosamt sätt.

Detta är ett ämne som flera av mina unga klienter har nämnt och saknar. När de börjar arbeta med sin egen självbild, identitet och bakomliggande faktorer till stress eller dåligt måeende får de plötsligt en helt annan livskvalité, förståelse och självkänslan ökar.

Vill du veta mer om detta, kontakta mig gärna!

Tips på CD-skivor:

http://www.ginza.se/product/Relax-Avslappning-F-ouml;r-Ungdomar-Av-A-Lagerstrand/670150/

http://www.ginza.se/product/Unest-aring;hl-Lars-Eric/Mental-Tr-auml;ning-F-ouml;r-Barn-amp;–/650442/

http://www.ginza.se/product/Unest-aring;hl-Lars-Eric/Avslappningstr-auml;ning-F-ouml;r-B–/650439/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *