”Kan öronen blunda?” – Om högkänsliga barn 24 mars

Datum: 24 mars
Föreläsning: Kan öronen blunda? Om högkänslighet hos barn & ungdomar
Plats: Flera Nyanser – Av Livet, Ånäsvägen 21, Göteborg
Tid: 18:00 – 19:30
Pris: 250 kr (mot faktura)
BOKA HÄR

För högkänsliga barn är det extra viktigt med förståelse och anpassning när det krävs, eftersom högkänsliga barn lätt kan bli överstimulerade.

Högkänsliga barn

Högkänsliga barn är barn som föds med ett nervsystem som snappar upp allt och reagerar starkt på yttre intryck.
De märker genast minsta förändring, vill helst fundera noga innan de agerar och är i regel samvetsgranna.
De blir också lätt överväldigade av höga stimulansnivåer, plötsliga förändringar och upprörda människor.

Eftersom ett högkänsligt barn beter sig annorlunda än majoriteten, blir de vuxna ofta oroliga och tror att det är något fel. Men forskning visar att särskilt känsliga barn som växer upp under trygga förhållanden och med förstående vuxna, tenderar att må bättre än genomsnittet såväl fysiskt som psykiskt.

Ibland kan det tyckas som att det högkänsliga barnet har öron som kan blunda eftersom det kan vara svårt att nå dem, de verkar drömmar sig bort, eller så blir känsloutbrotten stora och kraftfulla.

Allt detta är tecken på överstimulans där det högkänsliga barnets nervsystem är stressat. Det kan finnas många anledningar till detta och frågan är vad du, som vuxen då kan göra och vad som är viktigt att tänka på?

Egenskaper

Högkänsliga barn som mår bra är goda vänner med stor empati.
De har ofta en fin och livlig fantasi och är ofta påhittiga och kreativa.
De har ofta en väldigt fyndig humor tidigt i livet och gillar att upptäcka världen, dock på sina villkor eftersom de vill utforska och begrunda innan de tar beslut.
I en lugn miljö som är tillåtande har de lätt att lära sig och med sin nyfikna natur tycker de om att lära sig mer om saker fungerar och hur allt hänger ihop.

Tecken på att barnet är högkänsligt:

Högkänsliga barn blir ofta irriterade av kliande och våta kläder, lappar som skaver i kläder och höga ljud . Detta kan kan komma upp redan tidigt i åldrarna.

Högkänsliga barn tenderar också att tidigt i livet ställa djupa frågor och vill gärna prata länge om sina frågeställningar.
De har också en stark intuition och känner av när någon inte talar sanning.

De tenderar att vara mer empatiska och ha medlidande för djur och för barn som blir mobbade i skolan.
De pausar för att observera och är kanske inte alltid det första barnet att delta i något, även om det inte alltid behöver vara så.

De uppfattas ofta som blyga, vilket är en feltolkning för att de känner in och känner av andra människor innan de bestämmer sig för att den andre personen är en bra person där de kan känna sig trygga.

De tar ofta tidigt överansvar för sina föräldrar, vänner och syskon eftersom de både vill förstå och känna sig förstådda.

Under föreläsningen får du veta mer om hur du hur du kan förstå det högkänsliga barnets behov och hur du kan stötta det högkänsliga barnets behov och samtidigt ta hand om dig som vuxen.

Läs mer om högkänsliga barn här:  LÄS MER

BOKA HÄR