Att sluta leta ursäkter och istället finna lösningar

Ursäkter leder sällan till lösningar

Det sägs att de flesta strävar efter att bli lyckliga och framgångsrika.
Många människor är missnöjda med sina liv.
Men istället för att rannsaka oss själva och leta efter orsaken till vårt missnöje inom oss själva, så skyller vi våra tillkortakommanden, misslyckanden, dåliga vanor på andra människor och på yttre omständigheter.
Det gör vi eftersom vi inte tillåter vårt ego att erkänna våra egna brister och för att det är enklare att leta efter ursäkter än att ansträngs oss för att skapa förändringar.
Och sanningen är brutal – om vi börjar leta efter ursäkter, så hittar vi också massor av dem.

Det finns tusen olika recept på hur man kan förändra sin tillvaro och leva mer som man vill.
Men egentligen finns det bara en enda grundregel och den är väldigt enkel – slut leta efter ursäkter.

Här är några steg för hur du kan att bli vän med alla dina sidor:

1. Vad är problemet?
Det är det första steget. Leta efter tecken på att du medvetet eller undermedvetet letar efter ursäkter istället för att ta itu med jobbiga saker. Skyller du på andra om du misslyckas med något? Skyller du på din bakgrund, din uppväxt, på samhället, regeringen eller på yttre omständigheter för att du aldrig kommer någonstans i livet? Var ärlig mot dig själv – om svaret är ja, så letar du efter ursäkter istället för att ta tag i tillvaron.

2. Ursäkter stjälper istället för hjälper
Det är svårt att erkänna sina egna fel och brister. Många gånger kan det också vara lika tufft att erkänna att man gjort fel. Men att leta efter ursäkter resulterar bara i att du står kvar och stampar på samma fläck och aldrig lär dig av dina misstag. Att hitta en ursäkt på varför du inte kan-orkar-hinner göra si eller så är en dålig vana och slöseri med både tid och energi. Så fort du erkänner att alla dina bortförklaringar inte leder framåt, så är du också redo att skrota den ovanan.

3. Att ta ansvar
Det är hårt att inse den bistra sanningen – men det finns faktiskt ingen annan som har ansvar för hur ditt liv ser ut mer än du själv. I det söndercurlade Sverige är det så lätt att tro att det alltid finns någon som är redo att hjälpa dig. Men vill du komma någonvart, så är det faktiskt bara upp till dig själv att få saker och ting att hända – även om du haft otur i livet och tvingas kämpa mot yttre omständigheter. Det är ditt eget ansvar att ta kontroll över ditt liv. Livet blir bara vad du själv gör det till, tro ingenting annat.

4. Att göra itället för att bara tänka
Att tänka och att göra är två vitt skilda saker. Nu när du har insett att du har begränsat dig själv genom att leta efter ursäkter för att bortförklara dina misslyckanden, kraschade drömmar och tillkortakommanden, så är det dags att ta itu med problemet rent konkret. När du har erkänt dina brister, så vet vad du också vad du behöver förändra – och var du leta efter lösningar på dina problem.

Källa: smartareliv.se