EMPATIFÄLLAN – Om Högkänslighet & Emotionell baksmälla 15 oktober

Föreläsning:  ”Empatifällan – Om Högkänslighet & Emotionell baksmälla”

Datum: Tisdag 15 oktober
Tid: 18:00 – 20:00
Plats: Ånäsvägen 21, Göteborg
Pris: 250 kr (mot faktura)
BOKA HÄR:  BOKA

 

Att känna igen och dela andras känslomässiga tillstånd är en komplex och inre erfarenhet.

Det kräver bland annat självmedvetenhet, förmågan att skilja mellan dina egna känslor och andras känsla, förmågan att se saker ur den andres perspektiv och förmågan att känna igen olika känslor, både hos sig själv och andra.

Högkänsliga människor och Empater kan till och med förlora förmågan att känna vad som är mina behov och känslor och vad som är dina behov och känslor.

Man kan ha svårt att fatta beslut i eget intresse och uppleva fysisk och psykisk utmattning utan att förstå varför.
Det kan kännas som att man har en ”känslomässig baksmälla”.
När man börjar sätta gränser eller ”backa” kan tankarna och känslorna slå tillbaka och man upplever det som att man gör något som är fel.

Man kanske som Högkänslig då också får höra att man är ”för känslig”, att man ”inbillar sig” eller det värsta av allt, att man är egoistisk.
Det kan leda till att den Högkänsliga personen försöker vara ännu mer följsam eftersom man inte vill upplevas som besvärlig eller ”överkänslig”.
Det kan gå så långt att den som har en högre känslighet börjar leta fel hos sig själv.

Högkänsliga människor och empater har faktiskt förmågan att på ett undermedvetet plan känna vad som fattas i andra människor och vill därför ”lappa och laga” och överkompenserar därför för till exempel bristen på empati hos den andre.
Det är också därför som Högkänsliga människor ofta dras till personer som har större känslomässiga svårigheter, som till exempel personer med narcissistiska drag.

Hur går den ekvationen ihop?
Samtidigt som den högkänsliga hjärnan finns för att stammen ska överleva och hjärnan ger respons på faror, så är det samtidigt ofta svårt för Högkänsliga människor att känna var den egna energin tar slut och den andres energi börjar.

Vad kan man som högkänslig göra för att faktiskt spara sin empati och slippa den känslomässiga baksmällan?

BOKA HÄR:  BOKA