Fullmåne=Sömnproblem?

fullmåne
fullmåneFinns det forskning som påvisar att fullmånen kan orsaka sömnproblem! Har du själv känt av detta?
 Fullmånen är både vacker, storslagen och mytisk. Vem har väl inte hört talas om månfeber och varulvar? Det vimlar av anekdoter om mentalvårdare, sjukvårdspersonal och poliser som hävdar att fullmånen påverkar människor och gör dem, om inte håriga, mer eller mindre ”galna”.  De mesta klagosångerna om fullmånens påverkan på människan (att den påverkar naturen är det förstås ingen som tvistar om) handlar dock om att den gör det svårt att sova, att man sover oroligt, och att det ”kryper i skinnet”.

Det finns förvånansvärt lite forskning gjord om ämnet och de flesta forskare, inklusive sömnforskare, menar att  månen inte påverkar sömnen, och att det snarare är myten om månen som skapar sömnproblem. De menar att eftersom vi kopplar ihop våra tillfälliga sömnproblem med att de sammanträffade med fullmånen så drar vi den felaktiga slutsatsen att de orsakades av månen. Dessutom menar de att om vi förväntar oss att fullmånen kommer att orsaka sömnproblem så gör den det.

En schweizisk forskningsrapport från 2007 visade dock att fullmånen faktiskt påverkar vår sömn. I genomsnitt fann de att vi sover 20 minuter mindre när det är fullmåne, och att vi upplever det som tyngre att gå upp på morgonen. Svenska sömnforskare avvisade dock denna studie och menar att det mest troliga är att vissa individer är mer känsliga för ljusets påverkan när det är fullmåne. Jag kan tillägga att min rullgardin är kolsvart….Månens ljus har en tendens att sippra in genom gardinerna i bostaden och störa sömnen. Deras råd är att skaffa ordentliga mörkläggningsgardiner så kanske det råder bot på problemet.

Många upplever dock markanta effekter på kroppens energinivåer och sömn strax före, under och efter fullmånen. För dessa individer är det ointressant vad sömnforskare säger om saken och de tar allt de säger med en nypa salt eftersom de till och med har svårt att helt och fullt fastställa det mest grundläggande av allt: varför sover vi över huvud taget?

Det kan också nämnas att för några år sedan utförde forskare vid universitet i Colorado en undersökning på hur månen påverkar djur. De kom fram till att katter råkar ut för 23 procent mer olyckor under de dagar då fullmånen härjar i skyn. Hundar löper en 28 procent större risk för olyckor dessa dagar. Är det en slump…kanske blev de bländade av ljuset….?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.