Mindfulness eller Mindlessness?

I morse fick jag ett brev från en förälder som har en son som är 15 år gammal.
Föräldern skrev att hennes son för första gången på flera år uttryckt att han såg fram emot att börja skolan efter sommarlovet. Den här killen och jag har arbetat med mindfulness – medveten närvaro, under en stor del av sommaren.
Förut började han, redan första veckan på sommarlovet, räkna ner dagarna innan han skulle börja skolan igen. Han försökte få kontroll på tillvaron, men blev stressad i stället och oron ökade ju längre in på sommarlovet han kom.
Hur får man in mer ”mindfullness” – medveten närvaro i vardagslivet?

Har du någonsin börjat äta en glasstrut, tagit ett slick eller två, och plötsligt upptäckt att du har en läskigt klibbig servett i handen utan att ens komma ihåg hur den hamnat där? Eller kanske gått någonstans och kommit fram till ditt mål och inte ens märkt hur du har gått, eller vilka du mött på vägen och varit mer stressad när du kom fram än när du gick hemifrån?
Med största sannolikhet har du gjort detta, det har de flesta! Dessa är vanliga exempel på ”mindlessness”, eller som vissa människor uttrycker det, ”gå på autopilot.”

Vi har alla inprogrammerade vanor – uppmärksamhet och ouppmärksamhet, vilket resulterar i att vi inte är närvarande i vårt eget liv. Konsekvenserna av denna ouppmärksamhet kan vara ganska kostsamt. De kan leda till att vi missar en del riktigt bra saker, och också att vi kanske ignorerar viktig information som faktiskt handlar om vårt liv, våra relationer, och även vår egen hälsa.

Istället försöker vi börja kontrollera livet. Vi lever, men lever inte. Vi går på autopilot. Känslotillstånd vi egentligen inte vill ha blir starkare och de negativa interna dialogerna ökar.
Våra reaktioner på saker i vårt liv som stressar oss kan till och med bli en vana ända till vår kropp säger ifrån. Kroppen säger ifrån både känslomässigt, fysiskt eller som en psykologisk dysfunktion. Det är först när man gör annorlunda, bryter mönster och stressar av som man kanske märker hur stressad man egentligen är, eller var.

Reaktioner kan inkludera att man spänner kroppen, upplever smärtsamma känslotillstånd, även panik och depression eller att man har mycket negativa interna dialoger med sig själv. Är detta något du känner igen så är det definitivt dags att börja öva dig i vara i nuet och reducera stressfaktorerna runt omkring dig.

Ett viktigt ”motgift” mot just stress är att bli medveten om din ”autopilot” – att öva mindfulness, att vara i nuet.

Nästa gång du åker kollektivt så titta dig omkring och studera hur många som sitter och pillar med sina telefoner. Det där är ”mindlessness” att studera dessa människor är ”mindfulness”.

När du försöker kontrollera relationen du lever i, eller vara alla till lags är det ”mindlessness”. Att våga börja vara du, ta ett steg tillbaka och andas är mindfulness. Börja titta på vad som egentligen pågår runt omkring dig.

Läs mer om mig och vad jag gör här: Anna Candela
Välkommen att boka tid för coaching och samtalsstöd!
Vi kan mötas på mitt kontor i Göteborg eller via videosamtal.
Är du mer bekväm med att skriva än att prata? Då väljer du tjänsten ”e-post coaching”.
Boka genom att klicka på den gröna knappen nedan:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *