Droger & gängbråk

Idag fick jag höra om en kille som är 15 år gammal, slutar 9.an nu i veckan och som har hemundervisning. Killen bor i en mindre ort utanför Göteborg, ett av de bättre områdena.

Min fråga var, varför har han hemundervisning? Jag har träffat den här killen flera gånger när han var yngre. Det är en smart och rolig kille med många intressen. Jag känner hans far väl, en mycket sympatisk man.

Hemundervisningen beror på att killen inte vågar vara i skolan. Han var med i ett så kallat ”gäng”, men beslöt sig för att lämna detta gäng eftersom han inte vill bråka, slåss eller langa droger. Han blev då hotad till livet av andra 15-åringar. Vad är det som händer egentligen frågar jag mig och får en obehaglig känsla i magen.

Killens pappa pratade med skolan om att hans son nu skulle få hemundervisning, men både pedagoger och rektor ville inte gå med på detta, utan säger ”vi har koll på läget” –  eller något i den stilen. Killen blir hotad och då riktigt allvarligt, han blir misshandlad, och då riktigt illa, skolan gör ingenting. VARFÖR?! Pappan sätter hårt mot hårt och meddelar rektor samt lärare att han anmäler skolan om hans son inte får hemundervisning. Skolan går till slut med på detta.

Nu får killen, denna underbara människa, hemundervisning av en f.d rektor, idag pensionerad. Han har lyckats läsa upp sina betyg och mår bra av att ha kommit ifrån ”gänget”. Killen, som vi kan kalla Jakob, bestämmer sig för att gå till skolan eftersom det var sista veckan i 9:an och han vill ju också vara med på ”slutklämmen” och är stolt över att han läst upp sina betyg.

När han går in i klassrummet hoppar två av killarna från hans f.d gäng på honom. Det skulle de inte ha gjort…Jakob är stark och har lärt sig att försvara sig. Han trycker ner båda killarna i marken och går sedan därifrån…hem igen…säkert besviken, ledsen och arg. Vad har skolan gjort? Inte mycket…

Jag fick idag också höra att en ny drog figurerar ute på skolorna. Vet ni om detta, pedagoger och rektorer? I Bergsjön kan man köpa den för 75 kr/gram. I Jakobs område kostar den 300 kr/gram.

Vi måste börja agera och också LYSSNA på våra yngre medborgare. Finnas där som vuxna. Sluta blunda och sluta vara rädda. Var ska vi annars sluta undrar jag…eller var ska våra yngre underbara barn sluta? Själv får jag en klump i magen och faktiskt tårar i ögonen, idag för Jakobs skull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.